Kerti teendők

Hogyan is legyen zöldebb a kertünk a szomszédétól! Minden amit a kertészkedésről tudni érdemes! Hogyan alakítsuk ki az örökzöld kiskertünket, mikor és hogyan kell megmetszeni a gyümölcsfákat! Mikor a legnagyobb az esélye a frissen ültet fa megmaradásának!?

Friss topikok

Archívum

Gyümölcsfák és szőlő metszése

Hirdetés

Etarget hirdetés

Az őszi fa metszés

2012.09.20. 10:15 :: wolfjanos

02.jpgAz őszi fametszés kiváló alkalom, hogy a csupasz, kopasz, vagy beteg ágaktól megszabaduljunk. Ha maga a lombkorona és ápolhatatlan azt is érdemes megritkítani, de a lombkorona gallyainak tövében kialakult kuszaságokat is rendezhetjük.

A metszést lehetőleg mindig elágazásnál végezzük, ám olykor máshol is tehetjük. Előfordulhat, hogy a fának egy-egy ágának levei nagyobbak, hirtelen nyári esőtől beindult vízhajtások, amiket nyugodtan megmetszhetünk, akár tövig is. Ha lyukacsos leveleket, beteg részeket találunk, ne csak a levelet, az ágat is távolítsuk el. Próbáljuk meg a ritkítást arányosan végezni, ha sűrű már a korona, úgy végzzük, hogy minden része a fának elegendő napot kapjon. 

A levágott részeknél a fa kissé megbütykösödik. Ha jó időben végezzük a folyamatot, és a metszés helyét vízzel vagy valamilyen nedves, zselés, természetes anyaggal kenjük le, akkor ez a heg, seb sokkal szebb lesz, szebben záródik a fa azon a helyen.
Ha azt szeretnénk, hogy adott metszésnél, a fa objektív okokból ne nőjön vissza, viasszal is lezárhatjuk a sérülés helyét, azonban ezt legalább néhány nappal a metszés után végezzük, hogy ne tegyünk kárt a növényben. Ahogy az embert is megégeti a forró viasz, úgy ez a fának is fáj, ezért félig kihűlt, már szilárduló, zselés állapotban kenjük a fára.

komment

Címkék: viasz lombkorona Címkék fametszés őszi metszés vízhajtások

süti beállítások módosítása